Rasadnik i zelenilo

Projektovanje, izrada i održavanje gradskih zelenih površina u vrijeme globalnog zagađenja dobija sve veći značaj. Parkovi, šetališta, travnjaci, cvjetnjaci i druge površine u sastavu gradskog zelenila zahtjevaju stalnu brigu i traže velike napore na održavanju. Čuvanje ovog zajedničkog bogatstva je interes svih građana. Zajedno težimo prema lijepom i zdravom životu, koji se može ostvariti samo u isto takvom okruženju.Takođe se trudimo kroz razne edukacije da stvorimo zdrave navike pomoću kojih ćemo sačuvati naše zelenilo. Usvajanje zdravih navika donosii zasluženu nagradu, a to je lijep i čist grad.

Preduzeće Komunalne usluge – AD. Prijedor, uokviru svojih redovnih aktivnosti održava zelene površine grada Prijedora. Ukupna površina gradskog i prigradskog zelenila koje održava R.J. Zelenilo iznosi oko 160 000 m². Ove površine se nastoje svake godine povećati putem uređenja novih zelenih površina. Komunalne usluge održavaju i vode brigu i oko 2000 kom stabala raznog drveća i ukrasnog grmlja koje ukrašava i osvježava naš grad. Sječa i uklanjanje oboljelih i osušenih stabala izvodi se prema propisanoj proceduri.

U objektima Rasadnika se godišnje proizvede oko 50 000 kom. sadnica cvijeća, koje se koristi zauređenje gradskih cvjetnih leja, kao i za prodaju građanima. U gradu se tokom jedne godine zasadi oko 600 m2 cvjetnih leja, tako da se trudimo da naš grad izgleda što ljepše i urednije, te da se u njemu svi skupa što prijatnije osjećamo.

Radnici zelenila svakodnevno vode brigu o parkovima, šetalištima, drvoredima, travnjacima, cvjetnjacima, drveću, ukrasnom grmlju i dr. Na poslovima kupljenja papira i smeća sa zelenih površina, košenja i sakupljanja trave, sakupljanja lista, sječe i orezivanja drveća, održavanja ukrasnog grmlja, sadnje i njege cvijeća, održavanja i nabavke parkovski klupa i korpi, kao i uređenju dječiji igrališta svakodnevno je angažovano 15 radnika zelenila. Samo tokom 2013 god. radnici zelenila su pokosili preko 1 000 000 m2 zelenih površina. Uz pomoć grada Prijedora, “Komunalneusluge” AD tokom akcije proljetno uređenje grada izvrše nabavku i raspodjelu određene količine: cvijeća, sadnica ukrasnog grmlja, parkovskih klupa i stolova kao i parkovskih korpi za smeće.

Kako bi se što kvalitetnije održavale gradske i prigradske zelene površine svake godine se nastoji izvršiti nabavka određenih mašina, pa je tako u skorije vrijeme nabavljena korpa (dizalica), za orezivanje drveća, kao i mašina za usisavanje opalog lista. Sadnja cvijeća i drveća, košenje trave, orezivanje grmlja kao i mnoge druge aktivnostina održavanju gradskog zelenila u mnogo čemu poboljšavaju izgled i sliku naše okoline. Ali da bi ova lijepa slika našeg grada opstala moraju se uložiti veliki napori i dalje izgrađivati dobri odnosi saradnje sa gradom Prijedorom. Ovim putem naglašavamo na naš rad i zalaganje uveliko zavisi od izdvojenih sredstava iz budžeta grada, kroz sredstva zajedničke komunalne potrošnje.

GRADSKO ZELENILO JE ZAJEDNIČKO BOGATSTVO, SAČUVAJMO GA ZAJEDNO.

LOKACIJA

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider